Culturele Reis

Hongarije Holidays - Culturele reis - Budapest

Culturele reis

Isten, áldd meg a magyart, Jo kedvvel,  bőséggel; Nyújts feléje védő kart, ha küzd ellenséggel; Bal sors akit régen tép, Hozz rá víg esztendőté; Megbűnhődte már e nép, A multat s jövendot!

O God, zegen het Hongaarse volk, met goede zin en voorspoed. Reik hen Uw beschermende arm, als zij strijden tegen de vijand. Lang verscheurd door ongeluk, breng het nu een blijde tijd. Dit volk heeft reeds geboet, voor het verleden en de toekomst!

Uit het Hongaarse volkslied (Ferenc Erkel – 1844)

Christelijk

Christelijk

 • Wie was de Hongaarse ‘Willem van Oranje’?
 • Waarom staat er een gedenkteken van Michiel de Ruijter in Hongarije?
 • Bezoek stichting Oltalom voor hulp aan daklozen en zigeuners.
 • Bewonder de grootste synagoge van Europa.
 • Ontmoet Hongaarse christenen.

Historisch

Historisch

 • Wat maakt de Hongaarse taal zo moeilijk?
 • Waarom staat het kruis op de Hongaarse kroon zo scheef?
 • Bezoek de indrukwekkende basiliek te Esztergom langs de Donau.
 • Geniet van Budapest dat in de 19e eeuw het keizerlijke Wenen naar de kroon stak.
 • Waarom is Hongarije zo bevreesd voor de Islam?

Cultureel

Cultureel

 • Geniet van de Hongaarse vioolvirtuozen.
 • Bewonder de Hongaarse architectuur met de Jugendstilvariant ‘Szecesszio’.
 • Rij mee met de Hongaarse herders op de poesta.
 • Proef de culinaire hoogstandjes uit Hongarije.
 • Leer met ons een eenvoudig lied in het Hongaars.

Dag 1 / Aankomst Iskola Ház

Na aankomst op het vliegveld van Boedapest rijden we per busje/auto naar het heerlijk gelegen Iskola Ház. Dit oorspronkelijke schooltje zal als uitgangspunt dienen voor onze uitstapjes. U wordt ontvangen met een hapje en een drankje en u wordt in de gelegenheid gesteld de omgeving te verkennen. Wellicht krijgt u al de eerste reeën te zien! Na de gezamenlijke maaltijd krijgt u een korte impressie van de boeiende geschiedenis van Hongarije. Hierbij worden in grote lijnen de hoogte- en dieptepunten geschetst van dit land. De dag wordt besloten met een avondsluiting verzorgd door de reisleider.

Dag 2 / Ópusztaszer Nationaal Park

Vandaag bezoeken we het Ópusztaszer Nationaal Park, de bakermat van de staat Hongarije. Hier zullen we één van Europa’s grootste panorama schilderen bekijken, het Feszty-panorama, opgravingen van het middeleeuwse klooster en het open lucht museum. Verder zijn er live demonstraties te bewonderen van de traditionele Hongaarse paardrijkunst. De terugweg voert langs landelijke wegen naar Iskola Ház. ‘s Avonds dineren wij in één van de plaatselijke restaurants in de omgeving. De dag wordt besloten met een avondsluiting.

Dag 3 / Budapest I

Natuurlijk kan een bezoek aan het indrukwekkende Budapest niet ontbreken. We beginnen met de Gellertheuvel vanwaar u een prachtig uitzicht heeft over het stadsdeel Buda. Hierna bezoeken wij het koninklijk paleis, één van de twee belangrijkste residenties van de Hongaarse koningen door de eeuwen heen. Vaak verwoest, even vaak weer opgebouwd en nu tronend boven de stad. Tenslotte gaan wij Budapest in en lunchen wij in één van de bekende koffiehuizen die Budapest rijk is en waar politici, schrijvers en kunstenaars elkaar in de bloeiende 19e eeuw vonden. ‘s Middags wordt u in de gelegenheid gesteld Budapest zelf te verkennen bijvoorbeeld de bekende winkelstraat Váci Utca of de St. Stephanusbasiliek. De avond zal bestaan uit het diner en muziek! Na terugkomst in Iskola Ház zullen we dag weer gezamenlijk besluiten.

Dag 4 / Paardenshow en Kecskemét

Na een heerlijk ontbijt leren wij vandaag de paardrijkunsten van de Hongaarse herders op de poesta kennen. Eerst worden wij ontvangen op  Hongaarse wijze  waarna de paardenshow begint. Hierna zullen  wij lunchen en een korte tour maken met paard en wagen. De middag staat in het teken van de architectuur van Kecskemét. De architect Ödön Lechner is de grondlegger van de Hongaarse variant van de Jugenstil en heeft veel gebouwen ontworpen, zo ook in deze stad. Maar ook andere bouwstijlen zullen we tegenkomen, zoals het Classicisme, het Moors-Romaans en Barok. In de avond zullen wij dineren in een restaurant in de omgeving en terugkeren naar Iskola Ház. Aan het eind van de dag volgt een avondsluiting.

Dag 5 / Reformatus Templom

Op deze zondag zullen wij een Hongaarse kerkdienst bezoeken. Het gaat hierbij om de Hongaarse Reformatorische Kerk waarmee wij veel samenwerken in verband met de het kinderevangelisatiewerk in Mikebuda. Na afloop van de dienst is er gelegenheid om de gemeente beter te leren kennen. Hierna keren wij terug naar Iskola Ház waar u kunt genieten van de rust van de omgeving en de gezelligheid van elkaar. Na het diner wordt u in de gelegenheid gesteld middels internet een Nederlandse kerkdienst te beluisteren.

Dag 6 / Budapest II

Vandaag bezoeken we opnieuw Budapest, maar nu met een heel ander doel. Als eerste bezoeken wij de Joodse synagoge, de grootste van Europa. Hier krijgen wij een rondleiding waarbij o.a. de trieste geschiedenis van de Joden in WO II naar voren komt. Maar ook de rol van de in Hongarije werkende Zweedse diplomaat Wallenberg die vele Joden gered heeft van een gewisse dood. Vervolgens zal de stichting Oltalom ons  ontvangen. Oltalom verzorgt opvang voor honderden daklozen in Budapest en helpt ook Roma-kinderen door het geven van onderwijs. Hierna keren wij terug naar Iskola Ház voor het diner en later de avondsluiting.

Dag 7 / Donaubocht

Vandaag volgen wij de Donau in het noorden van Hongarije en bezoeken wij 3 beroemde plaatsen. Allereerst Szentendre, een schilderachtig plaatsje, waar van oudsher veel Servische immigranten hebben gewoond. Later hebben zich er veel kunstenaars gevestigd. Hierna komen we in Visegrad, tot de 15e eeuw de residentie van de Hongaarse koningen. Van hieruit heeft u een fraai uitzicht over de Donau. Tenslotte bezoeken we de indrukwekkende basiliek te Esztergom. Hier zullen we ook het diner gebruiken voordat we langs de kronkelende Donau weer terug gaan naar ons huis. De dag wordt besloten met een avondsluiting.

Dag 8 / Gödölö

Op deze laatste dag nemen we afscheid van Hongarije na een mooie week waarbij we veel indrukken hebben opgedaan. Maar voor we vertrekken brengen we nog een kort bezoek aan het paleis in Gödölö. Dit paleis behoorde aan de Habsburgse keizer Franz Jozef I en zijn vrouw Elisabeth (beter bekend als Sissi). Elisabeth kwam graag in Hongarije en vertoefde dan ook regelmatig op dit paleis.

Reis

 • Reisbestemming: Hongarije
 • Verblijfplaats: Mikebuda (70 km ten zuid-oosten van Budapest)
 • Duur: 8 dagen (7 nachten)
 • Een geldig paspoort of een geldige Nederlandse identiteitskaart is vereist
 • Een visum is niet nodig

Keuze uit de volgende data

 • x juni – x juni 2019
 • x september – x september 2019

Kleinschalig

 • Het betreft een kleinschalige reis met minimaal 8 en maximaal 16 deelnemers.

Vervoer

 • Heen- en terugreis: per vliegtuig
 • Excursies: met minibus / personenauto
 • Heenreis: vertrek woensdagmiddag 17.35 uur vanaf vliegveld Eindhoven
 • Terugreis: vertrek woensdagmiddag 14.55 uur vanaf vliegveld Budapest

Maaltijden

 • Het ontbijt wordt verzorgd in Iskola Ház, uw verblijfplaats gedurende deze reis.
 • Lunches zullen onderweg genuttigd worden in een restaurant
 • Het diner vindt ‘s (behalve de eerste dag) ‘s avonds plaats in een restaurant
 • Op zondag worden alle maaltijden genuttigd in Iskola Ház
 • Voor alle restaurantmaaltijden geldt dat 1 drankje inbegrepen is.
  Alcoholische dranken zijn voor eigen rekening.

Reisleider/gidsen

 • Uw reisleider zal op verreweg de meeste excursies tekst en uitleg geven in het Nederlands.
 • In enkele gevallen is het verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. In dergelijke gevallen wordt gebruik gemaakt van een plaatselijke gids. Hierbij kan Hongarije Holidays (nog) niet garanderen dat dit in het Nederlands zal plaatsvinden. Is dit niet het geval zal voor Engels gekozen worden. Uiteraard zal de reisleider u wel zoveel mogelijk informeren over de betreffende bezienswaardigheid.

Mobiliteit

 • Voor deelname aan onze groepsreizen naar Hongarije is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er moet tijdens de Hongarije-reizen veel gewandeld worden en geregeld zitten er ook trappen bij of hellende, ongelijke straatjes.
 • Bij vragen kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen.

Reisleider

Van harte welkom op deze bijzondere reis naar Hongarije!

Sinds 2010 zijn mijn vrouw en ik actief in Hongarije. Natuurlijk komen wij dan ook in aanraking met de lokale bevolking, de kerk en de cultuur. En ik kan u verzekeren: de mensen leven hier anders dan in Nederland. Een studie naar de achtergrond van de Hongaren liet mij zien wat een unieke achtergrond dit volk heeft: een geschiedenis met hoogtepunten maar ook vol dramatiek. Niet voor niets is er een Hongaarse spreekwoord dat zegt dat als de Hongaren feest vieren, ze dit doen met een lach maar ook met een traan. Graag neem ik u mee op deze ontdekkingstocht. Zie zelf Gods hand in de geschiedenis van dit volk. Laat u verrijken door een land dat met geen enkel ander Europees land te vergelijken is!

Hartelijke groet,
Lorens Knap

Pakketreis

De combinatie van reisdiensten die u wordt aangeboden, is een pakketreis in de zin van Richtlijn (EU) 2015/2302. Bijgevolg kunt u aanspraak maken op alle EU-rechten die voor pakketreizen gelden. Hongarije Reizen is ten volle verantwoordelijk voor de goede uitvoering van de volledige pakketreis. Hongarije Holidays beschikt ook over de wettelijke verplichte bescherming om u terug te betalen en, indien het vervoer in de pakketreis is inbegrepen, te repatriëren ingeval zij insolvent wordt.
Meer informatie over basisrechten krachtens Richtlijn (EU) 2015/2302.

Reisgarantie

Deze reis valt onder de STO-reisgarantie. Klik hier voor meer informatie.

Prijzen

De prijs bedraagt € nader te bepalen –  per persoon.

De reis vindt doorgang bij minimaal 8 deelnemers.

U krijgt pas een factuur zodra de reis definitief doorgang vindt. Na ontvangst van de factuur wordt u geacht zo snel mogelijk te betalen. Bij betaling binnen 2 maanden voor vertrek dient u rekening te houden met een toeslag vanwege eventuele hogere prijzen van de vliegtickets. De betalingsprocedure kunt u vinden onder Reisgarantie.

Inclusief

 • Vliegreis Eindhoven – Boedapest en vice versa met Wizzair
 • Luchthavenbelastingen en heffingen
 • Vervoer in minibus/personenauto met airconditioning
 • Verblijf in vakantievilla Iskola Ház
 • Verzorging op basis van halfpension, op zondag is de lunch inbegrepen
 • Begeleiding door deskundige Nederlandsprekende reisleider, in enkele gevallen bijgestaan door lokale Nederlands- of Engelssprekende gidsen
 • Fooien voor gezamenlijk maaltijden.
 • Mocht u ter plekke besluiten niet aan een excursie deel te nemen dan krijgt u dit geld terug.

Exclusief

 • Optioneel:
  Toeslag ruimbagage 20 kg:  € 14,- tot € 26,- per persoon.
  Zie voor meer informatie hieronder.
 • Optioneel:
  Toeslag voorkeursplaats vliegtuig: € 5,50 tot € 11,- per persoon.
  Zie voor meer informatie hieronder.
 •  Lunches
 • Drankjes, versnaperingen etc. die u in Iskola Ház kunt verkrijgen. Deze worden tegen kostprijs aangeboden. Op de dag van ontvangst kunt u hierbij uw voorkeuren aangeven.

Zitplaatsen vliegtuig

 • U kunt bij uw boeking aangeven of u voorkeursplaatsen in het vliegtuig wenst, bijvoorbeeld als u naast elkaar wilt zitten. Hiervoor geldt een toeslag van € 5,50 tot € 11,- afhankelijk van de plaats en het moment van boeken.

Bagage

 • Bij de prijs inbegrepen is 1 stuks handbagage
  Afmetingen: max. 55 X 40 X 23 cm
  Gewicht: max. 10 kg
 • U kunt bij uw boeking aangeven of u extra bagage wilt meenemen.
  Afmetingen: max. 149 X 119 X 171 cm 
  Gewicht: max. 20 kg
  Hiervoor geldt een toeslag van € 14,- tot € 26,- afhankelijk van het moment van boeking.

Reisverzekeringen

 • Voor eventuele (reis)verzekeringen dient u zelf zorg te dragen.

Annuleren

U kunt de overeenkomst vóór het begin van de pakketreis te allen tijde beëindigen tegen betaling van de beëindigingsvergoeding (annuleringskosten) die door de organisator worden verlangd. Zie hiertoe de algemene voorwaarden.

Reacties deelnemers

Vertel ons over uw reiservaring bij Hongarije Holidays zodat anderen kunnen lezen over uw ervaringen.

Uw reactie